De combinatie van lichaamsbeweging en gezonde voeding gaat over twee dingen: wat je eet en wanneer je eet. Zij die intensief sporten zonder voedsel zullen het niet lang volhouden, maar degenen die te veel eten vlak voordat ze gaan sporten, zullen niet veel beter doen. Net als bij het eten is de samenstelling van beweging en voeding erg belangrijk. Met andere woorden, beweging en voeding moeten perfect op elkaar aansluiten. Alleen op deze manier kunnen de beste prestaties worden bereikt.\

Omwille van ons drukke leven is het niet gemakkelijk om beweging en gezonde voeding altijd optimaal op elkaar af te stemmen. Als we de hele dag door willen werken, studeren, sporten en een gezond voedingspatroon willen behouden, moeten deze als een puzzel in elkaar worden gepast. De combinatie van beweging en voeding is een kwestie van juiste voeding op het juiste moment.

Energie boost

De combinatie van beweging en voeding is niet voor iedereen hetzelfde. Iedereen heeft verschillende energiebehoeften. Als we naar ons energieverbruik kijken, kan ons lichaam zich in twee verschillende staten bevinden: in rust of actief. Als we actief zijn, wordt het sympathische zenuwstelsel actief. Het kan de hartactiviteit versnellen, de bloeddruk verhogen, de ademhaling versnellen en bloed naar de spieren laten stromen terwijl het maagdarmkanaal open blijft. Het tegenovergestelde gebeurt in een statische toestand. Dan wordt het parasympathische zenuwstelsel actief en wordt de spijsvertering gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat het energieniveau wordt hersteld. Daarom moeten lichaamsbeweging en voeding op het juiste moment worden gecoördineerd.

Wanneer dan eten?

Wanneer is de beste tijd om te eten? Het Voedingscentrum raadt je vooral aan om anderhalf uur voor het sporten koolhydraatrijk voedsel te eten, maar niet te veel. Na het sporten is herstel erg belangrijk. Het innemen van koolhydraten en eieren direct na het sporten, kan het lichaam in zijn beste conditie herstellen. Krachtsporters gebruiken vaak eiwitshakes, vooral bij spiertraining. Het herstel komt van de eieren en cholesterol kan ook op punt komen. Deze zorgen voor een snel spierherstel en helpen bij de opbouw van nieuw spierweefsel. Kaas en vlees zijn goede eiwitbronnen en koolhydraten worden het best uit fruit gehaald. Na het sporten kan het lichaam tot twee uur lang energie aanvullen.

Effect op lichaam

Gezonde voeding zal je lichaam een energieloos geven. Je zal meer alert zijn, productiever en je immuunsysteem zal ook versterken. Waardoor je minder snel ziek zal worden. Uiteraard blijf je gebalanceerd eten. Te veel rood vlees zal te veel verzadigde vetten bevatten. Net zoals eieren en cholesterol. Dit zijn aspecten die zeker moeten onthouden worden.