Oorzaken van hielspoor

 

hielspoor behandeling

Hielspoor ontstaat als gevolg van scheuren in de membraanomhulling van het hielbot en door slijtage van zachte weefsels in de hiel door langdurige spier- en ligamentbelasting.

Het wordt ook veroorzaakt als gevolg van veroudering, naarmate mensen ouder worden, worden de kussens van de hiel afgevlakt en kunnen ze geen schokken absorberen, waardoor er ruimte ontstaat voor kalkafzetting onder de hiel. Deze afzettingen vormen na verloop van tijd benige uitsteeksels, die hielspoor zijn.

Andere risicofactoren

Andere oorzaken of risicofactoren voor de ontwikkeling van hielspoor kunnen atletische activiteiten zijn, zoals rennen en springen.

Atletische activiteiten: De hiel en voetboog kunnen door rennen en springen beschadigd of versleten raken.

Activiteit op harde oppervlakken: De hiel kan ook versleten of beschadigd zijn als gevolg van veelvuldig wandelen, rennen of springen op harde oppervlakken.

 Trauma aan de hiel: wanneer de hiel gekneusd is of er een scheur in het membraan zit, kan dit ook leiden tot hielspoor.

 Ouder worden: oudere mensen zijn vatbaarder voor het bedenken van hielspoor

 Vrouw zijn: Onderzoek heeft aangetoond dat hielspoor vaker voorkomt bij meer vrouwen dan bij mannen.

 Overgewicht hebben: onderzoek heeft aangetoond dat hielspoor gerelateerd was aan obesitas.

 Onjuist schoeisel: Het vaak dragen van ongeschikte schoenen of schoenen die niet goed passen en geen ondersteuning bieden, zoals flip-flops, kan leiden tot hielspoor.

 Hielspoor kan ook worden veroorzaakt door een aantal onderliggende medische aandoeningen. Deze omvatten:

 Reactieve artritis (ziekte van Reiters), spondylitis ankylopoetica, diffuse idiopathische skeletale hyperostose, plantaire fasciitis

Hielspoor en fasciitis plantaris

Veel mensen verwarren hielspoor vaak met een andere aandoening die plantaire fasciitis wordt genoemd. De waarheid is dat er een hoger risico is op het ontwikkelen van hielspoor bij personen met plantaire fasciitis. Hielspoor komt vaak voor bij mensen die al plantaire fasciitis hebben.

 Plantaire fasciitis is heel anders dan de hielspoor. Een hielspoor is een kalkaanslag die een benig uitsteeksel vormt langs de plantaire fascia. Terwijl plantaire fasciitis daarentegen een aandoening is waarbij de plantaire fascia geïrriteerd en gezwollen raakt, wat pijn in de hiel veroorzaakt.

Mogelijke oorzaken van aanzienlijk geweld zijn onder meer:

 Zwaarlijvig zijn, heel lang op blote voeten lopen of sporten, schoenen dragen zonder ondersteuning van de voetboog, diabetes kan ook een risicofactor zijn voor plantaire fasciitis. 

Plantaire fasciitis verdwijnt meestal zonder enige behandeling, maar hielspoor is misschien niet tenzij medisch behandeld.