1. Una Matras

Voor een goede nachtrust is het belangrijk om een goed matras aan te schaffen. Een biologisch matras van Una Matras is niet alleen goed voor het milieu, maar biedt ook veel comfort. Dit type matras is super zacht, want het is gemaakt van meerdere lagen natuurlijk latexschuim. Het omvat een biologisch katoenen tijk die vocht en lucht laat circuleren op natuurlijke wijze.

2. Vaste slaaptijden

Probeer een vast slaapritme aan te houden. Houd vaste slaaptijden aan, ga rond dezelfde tijd naar bed en sta ook weer op een vast tijdstip op. Bedenk hoeveel uur slaap je nodig hebt om overdag goed te kunnen functioneren. Daarnaast reken je ongeveer een kwartier inslaaptijd. Als je na deze tijd nog niet in slaap gevallen bent kan je het beste even gaan lezen of rustige muziek luisteren.

3. Prettig klimaat

Zorg voor een donkere slaapkamer en creëer een prettig klimaat: rustig, niet te warm en goede ventilatie. Tijdens het nachtelijk herstel in je lichaam verhoogt je lichaamstemperatuur, daarom kan je beter in een koele kamer liggen dan een warme. Het goed donker maken van de ruimte is van belang omdat je optische zenuwen al een klein beetje licht kunnen opmerken. Komt er bijvoorbeeld wat licht onder de deur door, dan kan dit er al voor zorgen dat je lichaam denkt dat je wakker moet worden.

4. Blauw licht

Zet elektronische apparaten, zoals je smartphone, laptop en tv een uur voor het slapen uit. Het blauwe licht wat deze apparaten uitstralen kan de slaapkwaliteit schaden. Dit zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van melatonine in je lichaam wordt gehinderd. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden zodra het donker wordt.

5. Vermijd alcohol en cafeïne

Het wordt aangeraden om ‘s avonds drankjes met cafeïne, alcohol en suikers te vermijden om een goede nachtrust te bevorderen. Een kopje koffie blijft een lange tijd in je systeem en door alcohol kunnen je hersenen en lichaam niet goed genoeg herstellen tijdens het slapen. Door het eten van suikers ontstaan er schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Deze schommelingen veroorzaken de aanmaak van melatonine, een belangrijk slaaphormoon. Als alternatief kan je kamille thee drinken, wat rustgevend werkt.